Wednesday, December 28, 2005

Delhi by style


Dan je za ogled Delhija. Bogdan pozna Nigela, 85+ letnega upokojenega usluzbenca na British High Commission. Tako dobimo za en dan lastnega vodica po Delhiju. Seveda neuradnega vodica, brez programa in tudi brez placila. Pac je nekdo, ki odlicno pozna Delhi in njegovo zgodovino (sicer predvsem tisto anglesko, ampak OK). Ko se vsede v avto takoj vprasa "what do you want to see today?". To je samo vljudnostno vprasanje, saj ima v glavi natancno zacrtan program in ne nima rad odstopanj od ustaljene prakse. Pobrali smo ga na British High Commission, v predelu, kjer so same ambasade, ki so prakticno enklave in popolnoma izolirane od zunanjega, resnicnega sveta. Vglavnem. Najprej v Indira Gandi house, kjer je urejena spominska hisa ter tudi mesto kjer je bila ubita Indira (ubila sta jo dva Sikha, osebna strazarja, ki sta bila z njo ze 10 let ? razlog je bil Indirin ukaz, da v najbolj sveti Sikhovski tempelj vstopi s tanki in tako unici ekstremiste, ki so zahtevali lastno drzavo ? no, posledica je bilo na tisoce mrtvih nedolznih vernikov).

Pravo nasprotje je bila naslednja postaja prav Sikhovski tempelj. Gurdwara Bangla Sahib. Rutke (na piratsko zavezane, verjetno z usmi) gor, cevlje dol. Zanimivo in idealno za meditacijo. Po krematoriju (promet tam je zelo velik, kljub temu, da je to ena izmed 15-tih sezigalnic) se ogled mesta v Delhiju, ki je zelo off-beaten track ? Coronation durbar site.. Nigel se tukaj kar razzivi in ne mora nehati. Bistvo tega kraja je to, da je tukaj imel angleski kralj George V govor, v katerem je prenesel prestolnico Indije v Delhi ter tudi polozil temelje za "New Delhi". No ja, poleg tega je med obiskom postrelil 21 tigrov, hkrati pa so kasneje prenesli temelje za novi delhi v juzni del mesta, saj je bil ta kraj neprimeren ? poplavljalo. Po osamosvojitvi Indije naj bi na to mesto prenesli vse kolonialne kipe iz Indije. Ker so se v vecini krajev temu uprli, sedaj pripravljeni podstavki samevajo, saj so tam le delhijski kipi?

Popoldne pa na market v starem delu Delhija - Chandi Chowk. Spominja na Khal-el-khalili v Cairu, samo ljudi je preceeeej vec. Zavijemo ne samo na "obicajen" maloprodajni del, ampak tudi na neturisticni velikoprodajni del... Tam prodajajo vse od dinamita do strupov...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home