Thursday, December 29, 2005

Pot v Amritsar


Uff? Menda tipicno indijsko, zgodnji jutranji odhod? Vlak je dolg, na vsakem vagonu pisejo imena vseh potnikov (to je velika slabost Indije, saj je treba dokaj udobne vlake rezervirati nenormalno naprej). Je pa neverjetno, koliko ljudi gre na en, ne ravno poceni vlak?Moja stevilka je na pol zasedena ????? Na sedezu zraven namrec sedi obilnejsi Sikh, z obveznim turbanom in dolgo brado, ki se je kar razlezel na sosednja sedeza? No ja, saj je prijazen, samo vsake toliko casa podre kaksen kupcek, malo zahrka in pljune v casopis.

Zatorej nasvet vsem potnikom v Indijo? Nikoli ne beri ze prebranega casopisa na indijskih vlakih? Nikdar ne ves, kaksno presenecenje te caka?

Amritsar je mesto na pakistansko-indijski meji, ki je skoraj hermeticno zaprta, razen 30km stran v mestu Wagra. Meja spominja na kontracijsko taborisce, saj je en kup bodece zice pod elektriko, no-mans land, in predvidevam da tudi kaksna mina. In to tece preko cele meje? Menjava straz je glasna, zanimiva? Seveda pa je, Indijska stran precej vecja kot pa Pakistanska ? posledicno so Indijci lahko tudi precej bolj glasni? na drugi strani se derejo samo zenske, moski pa so nekako stoicno tihi? (imajo tudi razdeljene tribune). Poleg tega prakticno ni turistov, saj smo bili edini?Mesto Armitsar je sredisce Sikhovske religije, tam je Zlati tempelj, kjer je spravljena njihova sveta knjiga?Zelooo vredno ogleda, in super prijazni ljudje? in sploh ne tecnarijo? Nocni ogled je res zanimiv, samo marmor je malo mrzel ko je treba hoditi bos?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home