Tuesday, December 09, 2008

Pogled v zvezde

Kaj delati v San Pedro de Atacama prvo noc. Zurati? nah... Spati? ne... Gledati zvezde? itak :)

Puscava je znana po tem, da imam zelo malo dezevnih, oz. nasploh oblacnih dni v letu. Tukaj je tudi razmeroma malo svetlobnega onesnazenja. Zato je idealna za gledanje zvezd, oz. observatorije. In, moje prvo dejanje je bil torej pogled v zvezde. Le te si je mozno pogledati s pomocjo francoskega astronomista, ki se je preselil v ta del Cila, da bi lahko vsako noc zrl v zvezde... Edini problemcek je bil, da se je "izlet" zacel sele ob 0:30 ponoci. Kar pomeni zelo pozno.

Vglavnem, zadeva je ZELO poucna, in skozi teleskope vidis en kup razlicnih zvezd in zvezdnih meglic, zraven pa se vso razlago kako je kaj nastalo in podobno. Da ne omenjam kako se je "sprehajati" po luni s teleskopom... Vglavnem, super poucno, pa se francoz je bil ob treh zjutraj zelo zabavno razpolozen. No, zdej vem, da je ozvezdje Oriona obrnjeno na glavo na nasem delu poloble, ter kako najti se druga ozvezdja... Videli smo se saturn, s svojimi krogi, da niti ne omenjam juznega kriza... wow, zdej se znam orientirati po zvezdah... vsaj na juzni polovici zemlje :)
Imel sem pa tudi sreco. Zaradi polne lune (ki bo 12.12) bodo sedaj za 4 dni prekinili oglede, potem pa v januarju in februarju pridejo oblaki (dezevna doba v boliviji in celotni amazoniji), tako da biznis zaprejo za dva mesta in gredo na pocitnice v Evropo...
Se link do Space Obs.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home